​​Edouard Gérard

Nadat de Duitsers België waren binnengetrokken wist Edouard Gérard te ontkomen naar Engeland. Hij sloot zich aan bij het Belgische leger in Engeland en nam deel aan de invasie van Normandië, waarbij hij op 20-jarige leeftijd omkwam. Hij was de eerste Belgische soldaat die sneuvelde tijdens Operatie Overlord. 

Edouard Gérard, geboren in 1924 in Dinant, België, ontvluchtte het land in August 1941 met de bedoeling zich aan te sluiten bij de geallieerde troepen in Engeland. Bij de Spaanse grens werd hij gearresteerd en vastgezet in het kamp bij Miranda de Ebro. Omdat hij zich voordeed als Canadees, werd hij aan het eind van het jaar vrijgelaten. Toen begon een lange reis, van Madrid naar Gibraltar, naar Schotland en vervolgens naar London, waar hij zich aan wilde sluiten bij de Belgische sectie van de Royal Air Force. Tegen zijn zin werd Edouard bij de grondtroepen ingedeeld en kwam hij tenslotte bij de Eerste Belgische Infanterie Brigade terecht, ook wel bekend als de Piron Brigade.   

In de Piron Brigade ontmoette hij honderden andere Belgische soldaten die naar Engeland waren gevlucht. Na een training was de brigade, die onder commando stond van de 6e Engelse Airborne Divisie, klaar voor de strijd op het continent.  

Op  7 augustus landden Edouard en zijn 2200 medesoldaten van de Piron Brigade in Courseulles, Normandië. Al snel moesten ze dekking geven bij een aanval op een groep Duitse soldaten die zich schuilhielden in een boerderij bij Sallenelles.  

Edouard lag in een loopgraaf toen een Duitse mortiergranaat de boerderij opblies. De granaatscherven vlogen in het rond. Op 16 August 1944 om 03:55 stierf Edouard toen hij door een granaatscherf in de rug werd geraakt. Edouard Gérard, 20 jaar oud, was de jongste Belgische vrijwillig soldaat in de Piron Brigade die sneuvelde in de strijd. Hij werd begraven op de Engelse militaire begraafplaats van Ranville.