Enrichetta Alfieri

Italië
23.02.1891 - 23.11.1951
Enrichetta Alfieri © Memorie di una ribelle per amore, Suor Wandamaria Clerici, Suor Maria Guglielma Saibene, Velar, Gorle (BG)

Enrichetta Alfieri was een non die in de San Vittore-gevangenis in Milaan werkte. Na de Duitse bezetting van Noord-Italië in 1943, hielp Enrichetta  de politieke gevangenen en Joden die in de gevangenis zaten. 

Maria Alfieri werd op 23 februari 1891 geboren in een boerenfamilie in Borgo Vercelli, in de Noord-Italiaanse regio Piemont.. Als jong meisje trad ze toe tot een klooster, onder de naam Enrichetta. Ze studeerde voor onderwijzeres en werd kleuterleidster totdat ze ernstig ziek werd..   

Enrichetta herstelde van haar ziekte. In 1923 werd ze aangewezen om te werken in de San Vittore-gevangenis in Milaan. Zuster Enrichetta ging onmiddellijk in gesprek met de vrouwelijke gevangenen en richtte werkplaatsen op en scholen en crèches voor hun kinderen. Ze was in San Vittore toen de  Tweede Wereldoorlog uitbrak. In augustus 1940 werd ze l benoemd tot moeder-overste.

Vanwege een groot bombardement op Milaan werd de gevangenis in augustus 1943 ontruimd. De gevangenen en nonnen moesten naar andere gevangenissen. Najaar 1943 namen de nazi’s de controle over San Vittore over, en verbleven politieke tegenstanders en Joden er voordat ze werden gedeporteerd.

In februari 1944 werden de nonnen teruggeplaatst naar San Vittore. Zuster Enrichetta en de andere zusters begonnen in het geheim de gevangenen te helpen. De nonnen hadden contacten met het Nationaal Bevrijdingscomité van Noord-Italië en hielpen bij het smokkelen van berichten, geld, voedsel en materialen in en uit de gevangenis.  Op 23 september 1944 werd een geheime boodschap gericht aan Enrichetta onderschept door de nazi’s. Ze waren al achterdochtig over de activiteiten van de nonnen en arresteerden zuster Enrichetta op 23 september 1944 op beschuldiging van spionage. Enrichetta werd naar het cellencomplex van San Vittore gebracht en ter dood veroordeeld. Dankzij tussenkomst van kardinaal Schuster werd de doodstraf omgezet in een gevangenisstraf. Na de bevrijding keerde  Enrichetta terug naar San Vittore.