Giuseppina Sacerdote

Italië
31.08.1909 -
© fascicolo “Sacerdote Giuseppina” del Fondo Antifascisti e partigiani ebrei in Italia (b. 17, fasc. 364) dell’Archivio della Fondazione Centro di Documentazione Ebraica Contemporanea di Milano

Giuseppina Sacerdote was een Joodse verzetsvrouw, actief in communistische gewapende verzetsgroepen in Milaan, de Garibaldi Brigades.

Giuseppina Sacerdote werd geboren in Milaan op 31 augustus 1909. Giuseppina was Joods en werd lid van een Italiaanse verzetsbeweging. Haar schuilaam was Pina. 

Vanaf 1944 had Giuseppina de leiding over verschillende delen van de Garibaldi Brigades in de regio Lombardije. Ze behandelde alle rapporten van het provinciale commando, verzamelde en sorteerde berichten en bracht de informatie in één enkel rapport samen dat ze meerdere keren kopieerde en naar andere eenheden stuurde. Ze onderhield ook het dagelijkse contact met het regionale commando, waarvan haar echtgenoot Italo Busetto het hoofd was. 

Giuseppina was moeder van twee kleine kinderen. Ze nam een enorm risico met haar verzetswerk. Ze droeg vaak een tas met een dubbele bodem waarin ze informatie en materiaal verstopte. Als dit zou worden ontdekt, zou heternstige gevolgen hebben.  

Na de bevrijding op 25 april 1945 diende Giuseppina als verbindingsofficier voor het Nationaal Bevrijdingscomité van Noord-Italië.   Het verhaal van Giuseppina Sacerdote is een belangrijk voorbeeld van Joods verzet. In Italië namen Joden individueel deel aan de verschillende verzetsgroepen. Er waren ongeveer duizend actieve Joodse verzetsmensen, de meesten van hen waren partizanenstrijders, maar ze hielden zich ook bezig met illegale pers, of waren actief als arts van het verzet.