Hans Kuik

Hans Kuik, geboren op 19 november 1926, was in mei 1940 samen met zijn oudere broer Bert getuige van de aanval en bezetting van Nederland door Duitse troepen. De broers besloten zich aan te sluiten bij  een verzetsgroep, genaamd deRolls Royce Club’. 

De gebroeders Kuik waren koeriers en voorzagen onderduikers van eten, medicijnen en andere benodigdheden. Ook verzamelden ze informatie voor het verzet . Tijdens Operatie Market Garden hielpen Hans en Bert bij het verzorgen van gewonde Britse soldaten in het Sint Elisabeth Gasthuis in Arnhem. Toen het vechten voorbij was en de stad was ingenomen door Duitse troepen, hielpen zij verschillende Britse soldaten uit het ziekenhuis te ontsnappen. 

Op 3 november 1944 werd het ziekenhuis geëvacueerd. Bert en Hans ruilden hun burgerkleren tegen de uniformen van twee soldaten, zodat die misschien konden ontsnappen. Maar de broers werden op straat betrapt met hun Britse uniform en werden gearresteerd. De Duitsers brachten hen naar de Duitse ‘Golflinks’-barak aan de Apeldoornseweg in Arnhem voor ondervraging. Bert en Hans wisten te ontsnappen, maar werden opnieuw opgepakt en nog dezelfde dag naar het terrein van de Rosendaelsche Golf Club gebracht, waar Friedrich August Enkelstroth, lid van de Sicherheitsdienst, hen fusilleerde. 

Na de oorlog werd Enkelstroth berecht voor de moord op vier burgers en het martelen van twaalf anderen. Hij kreeg de doodstraf, maar zat uiteindelijk een gevangenisstraf van twaalf jaar uit.