René Rossey

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de Fransman René Rossey zijn militaire loopbaan bij de Vrije Franse Strijdkrachten. In 1943 hij was toen 17sloot hij zich aan bij het beroemde Kieffer Commando en nam hij deel aan de geallieerde invasie van Normandië. Na de bevrijding van Frankrijk zette zijn eenheid de strijd tegen de Duitsers voort en slaagden zij er tenslotte in Nederland te bevrijden.

Toen de 16-jarige Fransman René Rossey, geboren in de Franse kolonie Tunesië, op de BBC-radio hoorde over de geallieerde veldtocht in Noord-Afrika tegen de nazi’s, besloot hij zijn werkelijke leeftijd te verzwijgen en zich direct aan te melden bij het leger. Hij werd ingedeeld bij het Britse 8e Leger in Tunis. Na enkele maanden ging hij naar Engeland voor verdere training.  

In Engeland ontmoette Rossey de Franse officier Phillipe Kieffer, die een speciale commando-eenheid wilde opzetten. Kieffers karakter beviel Rossey, dus meldde hij zich aan.  Na een zeer strenge selectie werd hij toegelaten tot het Kieffers Commando en werd hij ingedeeld bij het machinegeweerbataljon. 

In 1944 werd besloten dat de 177 uiterst goed getrainde soldaten van het Kieffer Commando ingezet zouden worden bij de invasie van Normandië. Op 6 juni 1944 landde Rossey in de frontlinie op Sword Beach, bij Colleville-sur-Orne. Daar werd zwaar gevochten. Slechts enkele commando’s kwamen ongedeerd uit de strijd, onder wie René Rossey. Drie maanden na de bevrijding van Frankrijk zette Rossey en zijn eenheid voet aan wal op het schiereiland Walcheren, van waaruit ze Nederland wilden bevrijden, een operatie die cruciaal zou blijken voor de overwinning van de geallieerden. 

Na de oorlog verhuisde Rossey naar Tunesië, maar in 1956 vestigde hij zich tenslotte in Frankrijk. In 2014 werd hij benoemd tot officier van het Franse Legioen van Eer, als jongste officier van het Kieffer Commando. Rossey stierf op 19 mei 2016.