Kurt Huber

Duitsland
​​24.10.1893​ - 13.07.1943​
Kurt Huber © ​Family Huber​

Kurt Huber was een van de weinige Duitse hoogleraren die zich verzette tegen het naziregime. In december 1942 sloot Huber zich aan bij de verzetsgroep De Witte Roos. De Duitse nederlaag bij Stalingrad in Rusland begin februari 1943 inspireerde hem tot het opstellen van het zesde pamflet dat de groep verspreidde

Kurt Huber werd in 1893 geboren in Chur, Zwitserland. Drie jaar later verhuisde zijn familie naar Stuttgart. Na de middelbare school ging Kurt muziekwetenschappen, filosofie en psychologie studeren aan de Universiteit van München. Hij promoveerde in 1917 in de muziekwetenschappen en in 1923 in de psychologie.

Kurt doceerde vanaf 1926 aan de Universiteit van München. Hij hield zich bezig met muziektheorie en werd een vooraanstaand vertegenwoordiger van internationaal volksliedonderzoek. In 1937 werd Kurt benoemd tot vicepresident van de afdeling voor volksliedstudies aan het Staatsinstituut voor Duits Muziekonderzoek in Berlijn. Hij kreeg geen vaste aanstelling, omdat hij werd beschuldigd van “een uitgesproken anti-partij houding”. Kurt keerde terug naar de Universiteit van München. Ook daar werd hij volgens een universiteitsrapport beschouwd als “politiek tweeslachtig”. In 1940 sloot hij zich met tegenzin aan bij de NSDAP om een beter inkomen te krijgen om zijn gezin te onderhouden. Hij werd toen benoemd tot universitair hoofddocent.

Kurts colleges werden gekenmerkt door vrij denken. Daarom werden ze bijgewoond door studenten die kritisch waren over het naziregime. Dit waren onder anderen de broers en zussen Scholl en Willi Graf. In juni 1942 ontmoette Kurt Hans Scholl op een avond tijdens een college in privé-kring.. Scholl stuurde hem anoniem de eerste twee pamfletten van De Witte Roos. Om contact met Kurt te houden, schreef Scholl hem een brief vanaf het Oostfront waar Scholl als ziekenverpleger werkte . Ook zijn verzetsvrienden Graf en Schmorell ondertekenden de brief. 

Eind 1942 werd Kurt een actief lid van de verzetsgroep. In januari 1943 voegde hij een belangrijke boodschap over vrijheid toe aan het vijfde pamflet en begin februari schreef hij het zesde pamflet. Er werden ongeveer 3000 exemplaren gedrukt en verspreid door de groep in München.

Nadat broer en zus Scholl het zesde pamflet op de universiteit verspreidden, werden ze gearresteerd en ter dood veroordeeld. Een paar dagen later arresteerde de Gestapo Kurt op 27 februari 1943. De universiteit schorste hem en trok zijn academische titels in. Kurt zette zijn academische werk voort in de gevangenis, waar hij ook een verdedigingsrede opstelde.

Tijdens zijn proces op 19 april 1943 veroordeelde het gerechtshof Kurt ter dood, samen met Alexander Schmorell en Willi Graf. Op 13 juli 1943 werd Professor Kurt Huber onthoofd in de gevangenis van München-Stadelheim.