​​Willi Graf  ​ 

Duitsland
​​02.01.1918​ - ​​12.10.1943​
Willi Graf, 1940 ​© ​Bayerisches Hauptstaatsarchiv München (BayHStA)

Willi Graf was een actieve deelnemer van verzetsgroep De Witte Roos. Graf was een vroom katholiek. Hij moest bijna twee jaar als ziekenverpleger in het leger werken en was geschokt door de wreedheden waarvan hij getuige was in Polen en vooral in de Sovjet-Unie. Tevergeefs probeerde hij vrienden over te halen om zich bij het verzet aan te sluiten.

Willi Graf werd in 1918 geboren in het Rijnland en verhuisde in 1922 met zijn familie naar Saarbrücken. Op elfjarige leeftijd sloot Willi zich aan bij een hervormingsgezinde katholieke jeugdvereniging, vanaf 1934 nam hij ook deel aan een katholieke jongensvereniging genaamd Grauer Orden. Willi bleef actief nadat de verenging in 1936 verboden werd. In januari 1938 werd hij enkele weken gevangen gezet vanwege zijn betrokkenheid bij de katholieke jongensvereniging . Willi  weigerde om lid te worden van de Hitlerjugend.

Na zijn schooltijd moest Willi de verplichte abeidsdienst vervullen. Vanaf de winter van 1938 studeerde hij medicijnen in Bonn. In januari 1940 werd hij ingelijfd bij het leger, de Wehrmacht, en moest tot april 1942 dienen als ziekenverpleger. Hij was getuige van verschrikkelijk oorlogsgeweld en het lijden van de burgerbevolking in de Sovjet-Unie, wat hem diep raakte.

In april 1942 vervolgde Willi zijn studie in München. Hij werd ingedeeld bij de Tweede Studentencompagnie, waar hij Hans Scholl en Alexander Schmorell ontmoette. Zij hadden dezelfde kritische houding ten opzichte van het naziregime en werden goede vrienden.

Van half juli tot eind oktober 1942 was Willi aan het front bij Moskou samen met Hans Scholl, Alexander Schmorell en anderen van de Studentencompagnie. Na hun terugkeer in München steunde Willi actief het verzet van De Witte Roos. Hij probeerde ook medestanders te vinden onder zijn vrienden in Keulen, Bonn, Saarbrücken, Freiburg en Ulm. Maar dat lukte niet.  

Vanaf januari 1943 hielp Willi bij de productie en verspreiding van het vijfde en zesde pamflet van De Witte Roos. In februari schreven Willi, Hans Scholl en Alexander Schmorell “Weg met Hitler”, “Hitler Massamoordenaar” en “Vrijheid” op de muren van de universiteit en talloze andere gebouwen in het centrum van München. 

Samen met zijn zus Anneliese werd Willi op 18 februari 1943 gearresteerd; dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl gearresteerd. Het gerechtshof veroordeelde Willi ter dood op 19 april 1943, samen met Alexander Schmorell en Kurt Huber.  Na zeven maanden dodencel en vele ondervragingen, werd Willi Graf op 12 oktober 1943 geëxecuteerd.