​​Zenon Malik​ 

Polen
18.08.1920​ - 03.04.2018
Zenon Malik, 1934 © Home Army Museum

Zenon Malik was een Poolse soldaat en officier. Tijdens de bezetting van Polen sloot hij zich aan bij de verzetsbeweging Armia Krajowa (het Binnenlandse Leger) in Krakau en verzamelde inlichtingen voor het verzet.

Zenon Malik werd geboren in Krakau op 18 augustus 1920. Hij vocht in 1939 tegen nazi-Duitsland. Hij was boodschapper in het 20e Infanterieregiment van het Poolse leger. 

Zenon sloot zich direct na de bezetting in 1939 aan bij het verzet en werd getraind als onderofficier. Hij was betrokken bij sabotage-acties en trainde andere verzetsleden in Krakau , tot hij ging werken als spion. 

Zenon werd in 1941 gedwongen om bij de Duitse Baudienst te werken. In 1943 werd hij overgeplaatst om te werken in een militair ziekenhuis en  het Bacteriologisch Instituut.Zenon zorgde er voor luizen die werden gebruikt voor onderzoek naar tyfusvaccins. Door het werk kon hij inlichtingen verzamelen.

Zenon sprak Duits en hij besprak de situatie aan het oostfront met Duitse Wehrmachtsoldaten . Hij wist hun vertrouwen te winnen en raakte met hen bevriend, waardoor hij veel waardevolle informatie kreeg over de situatie van het Duitse leger aan het front.

Toen Zenon hoorde dat de Duitse troepen hem op het spoor waren, moest hij in 1944 Krakau ontvluchten. De rest van de oorlog dook hij onder in Brzesko. 

Na de oorlog werd Zenon lastig gevallen door het communistische regime. Na de val van het communistische regime, was hij één van de oprichters van de

Wereldvereniging van soldaten van het Binnenlandse Leger (Armia Krajowa).Hij was mede-oprichter van het Museum van de Geschiedenis van het Armia Krajowa.

Zenon werd onderscheiden met het Bronzen Kruis van Verdienste met Zwaarden, het Armia Krajowa Kruis en de Legermedaille. Hij overleed op 3 april 2018.